FlyBalaton a vendégváró repülőtér – Hévíz-Balaton Airport

Hévíz-Balaton Airport

Kérjen árajánlatot  

A jelenleg még FlyBalaton nevet viselő repülőtér új üzemeltetője a hévízi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló, újonnan bejegyzett társaság – mondta el az MTI megkeresésére a város polgármestere. A nyugat-magyarországi régió repülőterét hosszú távon kívánják üzemeltetni.

fly balaton

 

Fekvése, megközelíthetőségi lehetőségek

 

A repülőtér Sármellék külterületén, a Balaton nyugati végétől kb. 10 kilométerre található. A legközelebbi vasútállomás Balatonszentgyörgyön (12 km-re) van, azonban a keszthelyi állomás (16 km) több átszállási lehetőséget biztosít. A helyközi buszjáratok megállója közvetlenül a repülőtér bejárata előtt található. A repülőtéren lehetőség van autóbérlésre, illetve taxiszolgálat is igénybe vehető.

A FlyBalaton repülőtér távolsága a térség jelentősebb településeitől: Keszthely: 16 km, Hévíz: 13 km, Zalakaros: 19 km, Nagykanizsa: 35 km, Zalaegerszeg: 44 km

Története

 

A repülőtér jelenlegi helyén már az 1940-es években is volt ideiglenes katonai repülőtér, azonban szilárd burkolattal csak 1950-ben látták el. 1960-ban az addig ott állomásozó magyar repülőszázad áttelepült Pápára, Sármellékre pedig egy szovjet katonai alakulat érkezett. A kifutópálya az 1982-es átépítés során érte el jelenlegi méretét, ekkor lett 2500 x 60 méteres.

A repülőtér 400 hektárnyi területén felépített lakótelepen egy teljes orosz repülősszázad – és a katonák családtagjai – éltek, a környező településektől lényegében elzártan. 1990-ig kb. 70-80 repülőgép állomásozott folyamatosan Sármelléken, többségük MiG–21-es, MiG–23-as, illetve MiG–29-es volt.

A volt szovjet katonai bázis területén lévő repülőtér 1991 tavaszától üzemel polgári repülőtérként. A kivonulás után egy cég kibérelte a repülőteret és azonnal megkezdte annak átalakítását, hogy alkalmassá tegye a polgári forgalom számára. Ez a társaság 1994 őszéig üzemeltette a repülőteret, majd 1995 áprilisától az üzemeltetést átvette a Zalavár-Sármellék Airport Kft. A kft-t két közeli település – Zalavár és Sármellék – önkormányzata alapította azzal a céllal, hogy a későbbiekben a repülőtér tulajdonjogára is szert tegyen. A kft-ben üzletrésszel rendelkezik a Danubius Rt, amely szállodákat üzemeltet a közeli üdülőhelyeken, Hévízen és Keszthelyen.

 

2004-ben a regionális reptérfejlesztési alapból a Sármelléki repülőtér 300 millió forintos támogatásban részesült, amit a Balatoni Fejlesztési Ügynökség további 65 milló forinttal egészített ki. Ezen támogatás lehetővé tette, hogy a repülőtér megépítse a 24 órás működés feltételeihez elengedhetetlen beruházások egy részét. Ezen állami pénzen megtörtént fejlesztések után egy ír és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport lehetőséget látott a repülőtérben, és megvásárolta annak üzemeltetési jogát. A Cape Clear Aviation Kft. a környék turisztikai lehetőségeit felismerve, további közel 2 milliárd forint befektetésével teljes értékű nemzetközi repülőtérré fejlesztette a sármellékit, a minden igényt kielégítő utasterminált 2006 áprilisában adták át. Döntés született arról is, hogy 2007-ben egy újabb, több mint egymilliárd forintos beruházás keretében 2,5 ezer négyzetméteres cargo-terminált és egy 6 ezer négyzetméteres logisztikai központot is építenek. Ennek köszönhetően a DHL 2007 őszétől logisztikai bázist üzemeltet Sármelléken.

 

Az áprilisi újranyitástól hat németországi városba már biztosan repülnek gépek a sármelléki FlyBalaton repülőtérről, de további charterek és fapados légitársaságok megjelenése is várható még az idén.