Balatongyörök

Autókölcsönzés Balatongyörök kérje árajánlatunk

 

Balatongyörök
 
 
„Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna,
Lelkemet ihlet, gyönyör ragadta el.
Soha nem láttam még ehhez hasonló gyönyörű tüneményt,”
 
 Eötvös Károly:
                                                                           Utazás a Balaton körül
 
 
Ezt az idézetet olvashatjuk Balatongyörökről Eötvös Károly versesfüzetében.
A Szépkilátóról elénk táruló Tapolcai-medence, a Szent György-hegy, Szigliget, a badacsonyi bazalt orgonák, Balatongyörök bájos panorámája mindenkit  maradásra késztet. A Balaton környék egyik legszebb része. Nem véletlenül, hogy a rómaiak is megtelepedtek e helyen, kialakítva és meghonosítva fürdőkultúrájukat.
 A mai értelemben vett fürdőkultúra és ezzel együtt a turizmus az 1960-as évektől indult igazán fejlődésnek.
A község a pihenni, üdülni vágyó bel- és külföldiek körében roppant kedvelt. A turizmus, ami az itt élők legfőbb megélhetési forrása, lehetővé tette a lakosok anyagi gyarapodását, ami a falú összképén is meglátszik. Egyre többen kezdték átépíteni, bővíteni házaikat. A Balaton-part egyik legkedveltebb üdülőhelyei közé sorolják, nem ok nélkül. Számos író, költő, művész, politikus, jeles személyiség vásárolt magának itt ingatlant. Egyre-másra épültek a strandon és környékén a vendéglátó, szolgáltató egységek.
(Balatongyöröknek 3 három csillagos szállodája van, melyek közül az egyik négy csillagos minősítésűnek felel meg, szolgáltatásait tekintve. Öt első osztályú panzió, 3 különböző méretű és színvonalú kemping, kettő összkomfortos ifjúsági szálláshely, számos vállalati üdülő, apartmanház, vendégház, fogadó és 318 szobakiadó várja vendégeit. Vendégágyak száma meghaladja a négyezret. Tizenöt étterem, büfé, falatozó fogadja a vendégeket.)  
            A rendszerváltás óta önkormányzataink rendre azon munkálkodnak, hogy a község szépüljön, fejlődjön megtartva értékeinket és emlékeinket. Mindezzel vonzóvá téve vidékünket nemcsak a látogatók, de az őslakósok előtt is.
            A településünk fejlesztése része Magyarország jövőjének, Közép-Európa lehetőségeinek.
A községet északról a Keszthelyi-hegység határolja, amely túralehetőségek remek tárháza. Számos kilátó, sziklás rész, barlang, tisztás, teszi változatossá, kellemessé túránkat. Kiépített túraútvonalak adnak útbaigazítást.
 
 
Tájékoztató táblák, pihenésre alkalmas padok, esővédő beállók szolgálják a vándort. A tanösvény igazi élményt nyújt a védett növény és állatvilágot megismerni szándékozóknak.
 
           
Ha az Európában rendkívül népszerű turizmusformáról, a kerékpáros turizmusról beszélünk, akkor említést kell tenni a Balaton körüli bicikliútról. A teljes balatoni bringakörút a biciklisek rendelkezésére áll.
            A kiváló adottságokkal rendelkező strandon évek óta szervezett szörf és vitorlásoktatás folyik. Kiterjedt vendégkörének és a PR munkának köszönhetően  minden nyár elején nemzetközi Szörfbajnokságokat rendeznek Balatongyörökön. „A jövőben vitorláskikötőben is lehetne gondolkodni”, véli a mostani testület, megvalósítását elérhető időn belül tervezi.
 Strandi adottságok: jó levegő, árnyas és napos területek, játszótér, gyermek medence, csúszda, röplabdapálya, tenisz, szörf, csónak, vízi-bicikli kölcsönzés, mind – mind elegendő sportolási, mozgási lehetőséget biztosít a nyári hónapokban. A gyermek animáció nyaranta  sikerrel működik.
Horgászás szempontjából a leghosszabb partszakasza Balatongyöröknek van. A községben a balatoni halászat a 18.-dik század kezdetéig nyúlik vissza. A 99 férőhelyes csónakkikötő hozzájárul az igazi horgászturizmus kialakulásához, illetve fellendítéséhez.
                       Balatongyörökön a szabadidő eltöltésének gazdag kínálata, a pihenést, kikapcsolódást szolgáló atmoszférája hívja és várja a vendégeket. Látogasson el hozzánk, megéri!