Gyenesdiás

Ismerje meg Gyenesdiás települést


Gyenesdiás a Balaton északi partján a 71-es főút mentén fekszik. Állandó lakosainak száma meghaladja a 2500 főt.

A településen már az őskorban is laktak, erről őskori leletek tanúskodnak. Később rómaiak telepedtek le a vidéken. Ebből a korból is maradtak ránk régészeti leletek. A honfoglalás után ezen a területen több falu állt. Az egyik falu Falud volt, melynek templomát már 1333-ban megemlítették az iratokban. A templomot Szent Erzsébetnek szentelték, de ezt az 1800-as években lebontották, s helyére újat emeltek. Ez az új templom a ma is látható Szent Ilona kápolna.

Faludról ennél több írásos emléket nem találtak, s a település nyomtalanul eltűnt. 1766-ban pedig ez a terület már a Gyenes nevet viselte. A Gyenestől keletre eső szomszédos falu neve Diás volt. Diás községet először 1341-ben említik meg iratokban. Diáson viszonylag kevés ember élt, a falu nagy része szőlőültetvényekből állt. Kiemelkedő jelentőségű volt, hogy 1653-ban, Európában az első között itt adták ki a Diási Hegyközség Törvényeit, melyek egészen 1949-ig érvényben voltak.

A két falu 1840-ben egyesült és önálló községgé vált Gyenesdiás néven. Az 1900-as évek elején Gyenesdiáson is megindult a fürdőélet. A településen két fürdőegyesület is alakult, strandok épültek és fellendült az idegenforgalom. Nemsokára megépült Gyenesdiás iskolája is. Az iskola előtt az egykori tanító, Gödörházi Antal szobra áll.

Gyenesdiásra főleg a Balaton-part miatt érkeznek a látogatók. A község színvonalas szállodákkal, üdülőkkel és vendéglátóhelyekkel rendelkezik. Gyenesdiás nagystrandján csónak- és vízijármű-kölcsönző, óriáscsúszda, strandröplabda-pálya és strandfoci-pálya is várja a vendégeket. A strandon minden szombaton látványos bemutatókkal és programokkal szórakoztatják az embereket.

Gyenesdiás nemcsak kitűnően ellátott üdülőfalu, hanem látnivalókban is gazdag település. A község egyik nevezetessége az 1826-ban épült klasszicista stílusú Ilona-kápolna. Ez a kápolna épült az egykori Szent Erzsébet templom helyén. A kápolnát Festetics László építtette. A szintén klasszicista stílusú Vitéz-kereszt 1807-ben készült el. Az Ilona-kápolna mellett lévő felújított parasztházban tekinthetjük meg a Gyenesdiás történetét bemutató kiállítást. Gyenesdiás másik temploma az 1893-ban épült diási Havas-Boldogasszony Templom. A község szőlőhegyén több régi pincét és présházat, valamint műemlék régi népi lakóházakat is láthatunk.

Gyenesdiás és környéke kiváló kirándulóhely. Sokan jönnek erre a vidékre túrázni. A Nagymezőn erdei kirándulóközpont is épült. Innen indulnak a kialakított turistautak. Érdemes megnézni a Vadlány-barlangot és a Festetics-kilátót is. A kilátóból csodálatos balatoni panoráma tárul szemünk elé.

A községben több lehetőség nyílik a sportolásra. A közeli Csider-völgyben koronglövőpálya található. A községben autócrosspálya működik, melyen országos versenyeket is tartanak. Gyenesdiáson lovaglásra is nyílik lehetőség. Az itt található lovas militari pályán országos bajnokságokat is láthatunk. Gyenesdiáson az íjászat és a lövészet kipróbálására is van lehetőség.

Gyenesdiás település látnivalói

Festetics kilátó
Havas Boldogasszony-templom
Pásztorház
Szent-Ilona kápolna
Vadlány barlang