Hévíz

Autóbérlés - Hévíz Hotel Palace bejárata


heviz_3

A közel 5000 állandó lakost számláló város Keszthely közelében Magyarország legismertebb gyógy- és idegenforgalmi központja. A 44 400 négyzetméter vízfelületű tó a világ legnagyobb meleg vizű, tőzegfenekű gyógytava. A gyógyvíz a mintegy 38 méter mélyen lévő forráskráterből tör fel, átlagos nyári hőmérséklete 33-35 C, de télen sem süllyed 23 C alá, ezáltal egész évben fürödni lehet a szabadban.

A tó vize különféle reumatikus, mozgásszervi, izom és idegrendszeri megbetegedéseket, nőgyógyászati bántalmakat gyógyít. A hévízi kúra nemcsak rehabilitációra való, hanem egyaránt szolgálja a megelőzést és a pihenést, felfrissülést is. A több tízezer évvel ezelőtt feltört víz jótékony hatását már a római korban felismerték, de gyógyfürdővé csak 1795-ben gróf Festetics Györgynek, a terület birtokosának kezdeményezésére alakították. A földesúr fürdőházakat létesített, állandó orvosi felügyeletet biztosított. 1800-ban már 500 vendégről írnak a korabeli dokumentumok, majd megjelentek az osztrák és német látogatók is. Ma már a tófürdőt látogatók száma meghaladja az évi kétmilliót.

2005-ben megkezdődtek a Hévízi Tófürdő rekonstrukciós munkái. A 2006-ig tartó beruházás során kialakításra került egy világos, nagy üvegfelülettel rendelkező, téliesített, szellős fürdőház. Az új öltözők a gyógytó partjára kerültek és egy új gyógyászati részleg vizes terápiás részleggel is ki lett alakítva. A szolgáltatások köre vendéglátó egységekkel és wellness részleggel bővült. A gyógytó hátsó részén gyermekzóna került kialakításra gyermekmedencével és játszótérrel. A beruházás munkálatait úgy végezték, hogy a vendégek a tófürdőt folyamatosan használni tudták és az építkezés kellemetlenségeit a legcsekélyebb mértékben érezhették csak. A rekonstrukciós munkák után a gyógyfürdő új pompájában, kibővített szolgáltatási skálával, nagyobb téli kapacitással várja már a fürdőzni vágyókat.

A nagyobb szállodákban a gyógykezelések szinte minden formája megtalálható. A tó és a környező égeres parkerdő természetvédelmi terület.

heviz_1Az Egregy városrészen található római katolikus kápolna a XIII. században épült, jelentős műemlék. Hévízen a teljes körű gyógyászati szolgáltatást kiegészítik a színes-változatos kulturális programok, köztük az évről-évre megrendezett egregyi szüreti mulatság, amely a város egyik legnevezetesebb, a vendégek körében legnépszerűbb rendezvénye. Hévíz 1998ban elnyerte a "Virágos Európáért" verseny ezüstérmét. A városban könyvtár, filmszínház, galéria, helytörténeti múzeum várja a látogatókat. Barakonyi István fazekas és Szimeiszter István íjkészítő népművészek munkáit is megtekinthetik az érdeklődők.

Új látványosság az egregyi városrészben található kora császárkorból származó villa, amely 2001-től kezdődően került feltárásra és 2004 szeptemberétől látogatható. Híresek a város művészeti csoportjai: a Musica Antiqua régizene együttes, a Hévízi Táncstúdió és a Városi Fúvószenekar. Méltán híres a város új temploma, a reprezentatív városháza, valamint a sportcentrum és az új bevásárlóközpont.

heviz_2 heviz_4 heviz_5