Szigliget

 

Ismerje meg Szigliget települést

Szigliget történelme és ismertetése

Szigliget a Balaton északi partja mentén Badacsony szomszédságában található. Lakosainak száma meghaladja az 1080 főt.

Szigliget egykor sziget volt a Balaton magas vízállása miatt. Szigliget ma félszigetként nyúlik a Balatonba. Szigliget hajdani várának romja a 242 méter magas Várhegyen látható. A várat a pannonhalmi apátság építette 1262-ben. Szigliget első írásos említése a XIII. századból való. Ezek az iratok még mint szigetet említik a települést.

A Szigligeti vár megépülése után a vár alatt kis település jött létre, melynek temploma is volt. A vár a XV-XVI. században a királyra szállt és 1521-ig királyi birtok is maradt. 1521-ben Szigliget a Tóti-Lengyel-családé lett.

A török időkben Szigliget az észak-balatoni végvárrendszer fontos vára volt. Szigliget kikötője is rendkívül jelentős szerepet vállalt a harcban, mint a magyar hajóhad kikötője. A törökök a várat ugyan nem tudták bevenni, de a vár alatti települést és a környező falvakat mind felégették.

A török támadásokat Szigliget vára megsínylődte, de hamar helyreállították a harcok nyomait. A béke időszaka azonban nem tartott sokáig. 1702-ben Lipót császár elrendelte a Szigligeti vár felrobbantását.

Szigliget idegenforgalma sokat fejlődött. Sokan érkeznek a településre főleg a nyári időszakban. A településen jól felszerelt, korszerű szálláshelyek és vendéglátó helyek várják a turistákat. A nyaralni vágyók főleg a Balaton partján pihennek, azonban Szigliget látnivalókban is gazdag település. Érdemes megnézni Szigliget egykori várának romjait és a főtéren álló XIX. századi klasszicista stílusú Esterházy kastélyt is. A kastély ma írói alkotóházként működik, 12 holdas csodálatos parkja védett arborétum. A vár alatt látható a Tóti-Lengyel kúria, mely barokk stílusban épült és ma vendéglátó helyként funkcionál. A falutól keletre található az Árpád-korból való Avas-templom megmaradt Csonkatornya.

A Szigliget Galéria gyönyörű alkotásokkal, gazdag kiállításokkal várja az idelátogatókat. A település nevezetessége a Farkas István Emlékház, melyben a festőművész munkásságát csodálhatjuk meg.

Szigliget település látnivalói

Csonka-torony
Esterházy-kastély
Farkas István Emlékház
Szigliget Galéria
Tóti-Lengyel kúria
Várhegyi várrom